Det siger loven
- Udformningen og indretningen af køle- og frysemøbler skal sikre, at der kan arbejdes tæt på inventarets forkant, og at arbejdet kan udføres med forsvarlige arbejdsstillinger og -bevægelser
- Der skal være plads til at kunne arbejde i forsvarlige arbejdsstillinger og -bevægelser:
- ved arbejde i lavt niveau, fx ved arbejde ved nederste hylder er pladsbehovet bagud min. 110 cm.
- Pladsbehovet ved stående arbejde er mellem 75 og 90 cm bagud.
- En tommelfingerregel er, at en person har behov for ca. 1x1 meter friplads, dvs. 1 meter til siden og 1 meter fremad/bagud for at kunne bevæge sig frit.
- Det skal være muligt at få det tekniske hjælpemiddel med varer tæt på forkanten og frit kunne komme til varerne på transportudstyret fra 3 sider
- Stil særligt kuldeisolerende arbejdstøj til rådighed, fx termotøj og handsker, hvis der foregår længerevarende opfyldning af varer og andet arbejdet ved køle- og frysemøblet
- Varier arbejdet med opfyldning af køle- og frysemøbler med andet arbejde, hvor der ikke forekommer kuldepåvirkninger
Lovgrundlag
- Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 om faste arbejdssteders indretning: § 19
- Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1839 om arbejdets udførelse: § 4 og § 10
Godt at vide
- Tænk over, hvordan I placerer varerne i jeres køle- og frysemøbler. Sørg så vidt muligt for at placere de tungere varer tættest på forkanten eller nederst i skabet
- I forbindelse med opfyldning og trimning er det vigtigt at kunne placere det tekniske hjælpemiddel/emballagen, som varerne tages fra, så tæt ved køle-/frysemøblet som muligt
- Gode arbejdsstillinger ved opfyldning og trimning opnås ved:
- at undgå at række langt ind ved at placere varerne ved forkanten og skubbe dem på plads
- at undgå at vride og dreje kraftigt i ryggen ved opfyldning o. lign. – stå med front mod forkanten af møblet og tag nogle skridt, i stedet for at vride i ryggen, når du vender dig om
- at bruge begge hænder, når du håndterer varerne – især når du håndterer større og tungere varer.
- Ved nyindkøb: Inddrag arbejdsmiljøorganisationen i overvejelserne om indretning og udformning
- Efterse køle- og frysemøbler i henhold til leverandørens brugsanvisning
Læs mere om emnet
Fra Arbejdstilsynet