Stress opstår, når der er ubalance mellem krav og ressourcer over en længere periode. Hvis stress udspringer af forhold på arbejdet, er det arbejdsbetinget stress, som I skal håndtere på arbejdspladsen. Her kan du få mere viden om stress og læse, hvad du kan gøre som medarbejder, som leder eller som medlem af arbejdsmiljøgruppen.
Flere typer af stress
Stress er ikke det samme som at have travlt. Stress er en tilstand med ubalance mellem krav og ressourcer over en længere periode. Det er en følelsesmæssig og fysisk reaktion – ikke en sygdom.
Årsager og symptomer på stress
Årsagerne til stress er mange og forekommer både i arbejdslivet og privatlivet. Det er forskelligt, hvilke stressorer, der stresser os og hvor stor en stressbelastning, vi hver især kan klare.
Undgå at blive stresset
Oplever du balance mellem kravene i arbejdet og egne ressourcer? Prøv at afstemme forventninger til opgaverne med din chef, så du ved, hvornår en opgave er løst tilfredsstillende.
Hvis du er ramt af stress
Hvis du bliver syg af stress, er det ofte en langvarig proces, men med den rette aktive indsats fra egen læge/psykolog og arbejdspladsen kan du komme tilbage til arbejdet igen.
Kom tilbage efter stress
Hvis du har er sygemeldt med stress, er det vigtigt, at du planlægger hvordan du skal vende tilbage til arbejdet.
Dine opgaver som leder
Som leder skal du medvirke til at forebygge stress i butikken. Vær opmærksom på symptomer på stress blandt dine medarbejdere, og tag henvendelser om stress alvorligt.
Arbejdsmiljøgruppens opgaver
Hvis I oplever, at medarbejdere i butikken viser symptomer på stress, bør I tage problemet op i arbejdsmiljøgruppen.