Til medarbejdere: Vær forberedt på røveri

Når du er forberedt på, at du kan komme til at stå over for en røver og ved, hvordan du skal takle dette, så øger du din sikkerhed og styrker dig psykisk.

Vær forberedt på røveri

Det er vigtigt, at du ved, hvordan du passer på dig selv og dine kolleger, hvis der sker et røveri. Når du er forberedt på, at du kan komme til at stå over for en røver og ved, hvordan du skal takle dette, så øger du din sikkerhed og styrker dig psykisk.

Du og dine kolleger kan også være til stor hjælp i dagligdagen, når det gælder forebyggelse af røveri.

Det er vigtigt, at din arbejdsgiver har instrueret dig grundigt i, hvordan du kan være med til at forebygge røveri gennem sikkerhedsrutine og hvordan jeres sikkerhedssystemer virker, fx tv­-overvågning og overfaldsalarmer. Du skal også vide, hvordan du håndterer et røveri, hvis det værste skulle ske, og hvad du gør efter et røveri.

Under et røveri: Spil ikke helt!

Hvis du er ude for et røveri, skal du ikke spille helt og ikke gøre modstand. Gør som røveren siger – altid! Røveren vil flygte, når han har fået det, han vil have eller kan få – dernæst kan du tilkalde hjælp.

En røver er ofte anspændt og kan nemt gøre noget uforudset – selv ved den mindste hindring for at få det, han vil have. Det kan provokere røveren, hvis du trækker tiden ud, gør en hurtig bevægelse eller bevæger dig væk fra området. Røveren kan tro, at du overvejer at flygte eller trykke på en eventuel overfalds­ eller alarmknap, og kan derfor gå i panik.

Røveren vil for enhver pris ikke identificeres eller stoppes. Så forsøg ikke at afspærre hans flugtvej eller løbe efter ham – det kan skabe farlige situationer.

Efter et røveri

Umiddelbart efter røveriet skal du og dine kolleger sikre, at politiet bliver tilkaldt. Der er måske også kunder og kolleger, som har oplevet en voldsom situation, og som kan have brug for hjælp.

Psykiske reaktioner: Hvad sker der bagefter?

Har I været udsat for et røveri i butikken, kan der komme nogle psykiske eftervirkninger hos dig og dine kolleger, og det er helt normalt. Reaktionerne kan være meget forskellige fra person til person. Der er ikke nogen reaktion, der er rigtig eller forkert.

Typiske naturlige reaktioner kan være:

  • Situationen opleves som virkelighedsfjern, og din tidsfornemmelse kan være væk
  • Du græder pludselig, føler dig vred eller angst eller genoplever situationen som en film, der kører igen og igen
  • Du kan føle dig utilpas, have hjertebanken eller kvalme, være svimmel, eller opleve at dine hænder ryster
  • Du kan have svært ved at sove, og din appetit kan være påvirket
  • Du bliver bange for at være alene, eller du kan helt miste lysten til at være sammen med andre mennesker
  • Du reagerer på lyde, lugte, kundetyper eller situationer, der minder dig om røveriet
  • Reaktionerne vil ofte fortage sig i løbet af 1­2 uger

Det kan du gøre for dig selv

  • Tal med din leder, kolleger eller familie, om det du har oplevet
  • Fasthold dine rutiner i dagligdagen: stå op om morgenen, gå til dine normale fritidsaktiviteter og gå på arbejde, så snart du kan (helst dagen efter)
  • Sørg for at få din søvn og noget at spise
  • Dyrk motion for at komme af med stresshormonerne
  • Gør ting du godt kan lide
  • Undgå alkohol og andre stimulanser

Det kan du gøre for en kollega

Hvad kan du gøre for at hjælpe en kollega, familiemedlem eller ven, som har oplevet et røveri:

  • Vis omsorg, nærhed og respekt.
  • Lad personen tale ud om hændelsen – lyt uden at afbryde og accepter gentagelser
  • Undgå at analysere eller forklare hændelsen – tal heller ikke om, hvordan de andre har det
  • Anerkend, hvad der er sket – slå ikke hændelsen hen
  • Hjælp med praktiske ting som fx at køre personen hjem, få arrangeret at børnene hentes og lad aldrig den kriseramte være alene – sørg for, at der er nogen hjemme hos personen

Kontakt Offerrådgivningen

Hvis du har været ude for en voldsom oplevelse i forbindelse med et røveri, kan du have brug for krisehjælp. Tal med din chef eller kontakt din læge.

Du kan også ringe eller skrive til Offerrådgivningen og få vejledning og hjælp. Offerrådgivningen hjælper ofre, vidner og pårørende i forbindelse med voldsomme og chokerende oplevelser som ulykker, kriminalitet og trafikuheld. Offerrådgivningen har lokale afdelinger i hele landet.

Når du ringer, får du en rådgiver i telefonen. Her kan du fortælle, hvad der er sket. Offerrådgiveren vil forsøge at vejlede og rådgive dig, og måske vigtigst af alt: lytte og give sig tid til en samtale.

Alle rådgivere har tavshedspligt, og du kan være anonym. Du kan tale med rådgiveren i telefonen, og I kan aftale et møde. Du vil sammen med din offerrådgiver finde frem til den hjælp, der er bedst for dig.

 



Senest revideret den 12. februar 2024