Tips og gode råd

Hvad kan man gøre for at forebygge smerter og gener på jobbet? Og hvad kan man gøre for at lindre dem, hvis de alligevel opstår? Vi har samlet nogle enkle tips fra forskere og eksperter. Du kan finde mange flere råd i lommebogen 'Job og krop i detailhandlen'.

Variation, variation, variation

Lav så meget variation i dit arbejde som muligt, og vær opmærksom på, at du ikke står i den samme stilling hele tiden. Sørg for, at du bevæger dig lidt og skifter vægten fra tæerne til hælene og fra det ene ben til det andet. Prøv om du kan variere på opgaver, så du fx. kan sidde ned. Det handler om at skifte og variere. Variation, variation, variation – det kan ikke siges nok.

Professor Karen Søgaard,
Syddansk Universitet

Krop og sjæl er ét

Vi har fra gammel tid en kunstig tankegang om, at krop og sjæl er to forskellige ting. Det er de ikke. De hænger tæt sammen og kan ikke adskilles. Når man har smerter, påvirker det psyken og omvendt.

Professor Johan Hviid Andersen,
Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet Herning

Askepotfibre

Askepotfibre kan man kalde de fibre i en muskel, som ”står tidligt op, går sent i seng og slider hele dagen”. Arbejder du ved en computer, er musklerne i nakke, skulder og arm samlet set lavt belastet. Det er nemlig kun nogle få, men altid de samme muskelfibre – askepotfibrene – der arbejder, når den samlede belastning er lav. Disse aktive fibre arbejder til gengæld på et højt belastningsniveau og har brug for pauser.

Professor Karen Søgaard,
Syddansk Universitet

God kropsholdning

God kropsholdning under træning: Spænd musklerne i ryggen og i maven ved at suge navlen ind mod rygsøjlen og knibe sammen i bækkenbunden, uden at runde i lænden.

Kortvarig træning

Kortvarig træning af de muskler, du især belaster, kan mindske smerterne og gøre dig mere klar til jobbet. Det behøver ikke at tage lang tid. Få minutters effektiv træning med mindst én af øvelserne tre gange om ugen, kan være nok.

 


Job og krop i Detailhandlen er udviklet i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Indhold og øvelser bygger på kampagnen Job og Krop, som er baseret på viden og forskning fra NFA.



Senest revideret den 4. juli 2023