'Træn Smart': Hent app'en og få gang i din træning

60 minutters træning om ugen er nok til at styrke dit helbred og forebygge smerter i kroppen. En ny app fra Branchefællesskaberne for arbejdsmiljø (BFA) og Arbejdsmiljørådet giver dig dit helt personlige træningsprogram - ganske gratis. Lav træningen hjemme eller gå sammen med kollegerne på jobbet.

Nedbring risikoen for smerter og gener

Får du ikke rørt dig så meget, som du egentlig gerne ville? Har du ind imellem smerter og ømhed i kroppen? Så ligner du rigtig mange andre danskere. Men fysisk aktivitet styrker sundheden, og derfor er det vigtigt at være fysisk aktiv gennem hele livet.

Rigtig mange mennesker i detailhandlen står og går mange timer på jobbet. Nogle sidder ved kassen eller bag et skrivebord i fastlåste arbejdsstillinger. Andre har tungt arbejde fx med opsætning af varer eller på lageret. En arbejdsdag kan også indeholde lette og tunge løft, og gentagne bevægelser.

Træning hjælper!

Overbelastning og ensidig belastning af muskler og led kan give smerter i kroppen og det kan gå ud over både livsglæden og arbejdsevnen.

Men forskningen viser, at målrettet fysisk træning har en positiv effekt for sundheden og kan være med til at forebygge smerter og gener i muskler og led. Smerter i kroppen kan forebygges, og det er aldrig for sent at komme i gang.

60 minutter om ugen er nok

Nu er der hjælp at hente: BFA Handel har på vegne af BFA'er og Arbejdsmiljørådet udviklet 'Træn Smart': En gratis app, som giver dig et personligt træningsprogram – lige til at gå i gang med. App’en tager afsæt i dit helbred og din arbejdsprofil og sammensætter præcis den træning, du har brug for.

Og det bedste er, at du kun skal træne 60 minutter om ugen for at få en god effekt. Enten på én gang eller i mindre bidder hen over ugen, når du har nogle minutter til overs. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men 'Træn Smart' og træningsprogrammet bygger på solid forskning fra Syddansk Universitet.

Driller app'en?

  • Så ring til vores support på 5269 2175 alle hverdage 9.00-15.00.

Sådan virker 'Træn smart'

App'en sammensætter dit personlige træningsprogram ud fra dine svar på et kort spørgeskema plus din arbejdsprofil:

  • Er dit job stillesiddende, stående/gående eller tungt fysisk arbejde?
  • Hvor god er din fysiske form og styrke allerede nu?
  • Har du ømhed eller smerter i kroppen? Fx i hænder/albuer, nakke, skuldre, lænd, hofter eller knæ/ankel?
  • Når du har besvaret spørgsmålene, er programmet klar med daglige og ugentlige øvelser.

Du klikker af i app'en, når du har gennemført dagens eller ugens øvelser. Algoritmen følger med og sender dig et nyt program i næste uge – måske med lidt højere intensitet, så din træning hele tiden udvikler sig.

Sådan skal du træne 

 

 

Træningen er afpasset efter dit arbejde og din personlige profil. Alle får en blanding af konditionstræning, intervaltræning og styrketræning, men vægten er forskellig, og der er særlige øvelser, hvis du har gener og smerter i bestemte dele af kroppen:

  • Hvis du har stillesiddende arbejde, er fokus på konditionstræning - fx løb, cykling, sjipning, crosstræning eller roning.
  • Hvis du har gående og stående arbejde, er fokus på intervaltræning - fx løb, cykling eller crosstræning i skiftevis hårdt og langsomt tempo, så du får pulsen helt op.
  • Hvis du har et tungt arbejde, er fokus på styrketræning - især træning af arme, ben og ryg/mave.
  • Programmet varer i alt 60 minutter, som er fordelt på en række kortere øvelser. Du klikker selv af i app’en, når du har gennemført en øvelse.

Mere træning er selvfølgelig altid godt, men forskningen viser, at 60 minutters individuelt tilpasset motion om ugen kan nedbringe smerter i muskler og led, nedsætte risikoen for livsstilssygdomme samt forbedre din kondition og styrke.

Træn med kollegerne

Træningen er tilrettelagt, så du kan udføre den derhjemme uden andet udstyr end en elastik og måske et sjippetov. Dem kan du købe for få kroner. Du kan også træne i et motionscenter, hvor der er maskiner og udstyr til en mere varieret træning.

I kan også træne sammen på jobbet. Tag fat i dine kolleger og se, om der er stemning for at træne sammen. Det gør I ved at oprette en fælles gruppe i app’en. Mange af øvelserne kan udføres i almindeligt tøj og uden at komme til at svede for meget.

Hvem står bag?

'Træn Smart' er udviklet af BFA Handel på vegne af alle BFA’erne på det danske arbejdsmarked og Arbejdsmiljørådet. Træningsprogrammet er udviklet i tæt samarbejde med forskerne på Syddansk Universitet, og evalueret af teamarbejdsliv.

Læs mere

 Senest revideret den 12. marts 2024