Hvad er en arbejdsulykke?

En arbejdsulykke er ifølge Arbejdstilsynet en pludselig hændelse i forbindelse med arbejdet, som fører til, at en person kommer fysisk eller psykisk til skade.

Lovens definition

Ifølge Lov om Arbejdsskadesikring er der tale om en arbejdsulykke når:

  • Der er sket en personskade – fysisk eller psykisk, og
  • der har været en hændelse eller påvirkning i  arbejdet, som er årsag til skaden, og
  • hændelsen eller påvirkningen sker pludseligt eller inden for 5 dage.

Eksempler på, hvad der kan være en arbejdsulykke. Hvis en ansat f.eks. brækker armen efter et fald pga. en løs ledning på en gangpassage, skærer sig i hånden på et teknisk hjælpemiddel eller får et vrid i ryggen ved løft af en varer.

Vold og chikane handlinger er også arbejdsulykker

En voldsepisode i forbindelse med arbejdet kan også være en arbejdsulykke. Det gælder både fysisk og psykisk vold – herunder røverier, trusler og anden krænkende adfærd – både i og uden for arbejdstiden. Trusler og chikane, der fremsættes digitalt på fx sociale medier eller e-mail, kan også være en arbejdsulykke, hvis de kan relateres til arbejdets udførelse.

Erhvervssygdom eller arbejdsulykke?

Arbejdsskader er den fælles betegnelse for arbejdsulykker og erhvervssygdomme. I nogle tilfælde kan det være vanskeligt at trække en skarp grænse mellem, hvad der er en erhvervssygdom, og hvad der er en arbejdsulykke.

En erhvervssygdom er en sygdom, som helt eller delvist skyldes påvirkninger på arbejdet gennem kortere eller længere tid. En arbejdsulykke er derimod ifølge  arbejdsmiljøloven en pludselig hændelse i forbindelse med arbejdet, som fører til, at personen kommer fysisk eller psykisk til skade.

Det betyder, at arbejdsulykker opstår som en pludselig hændelse, mens erhvervssygdomme udvikles over tid. Eksempler på forskelle mellem erhvervssygdomme og arbejdsulykker:

  • En rygskade, opstået ved et fald, er en ulykke, mens en rygskade, opstået ved lang tids arbejde i en forkert arbejdsstilling, er en erhvervssygdom.
  • En høreskade efter en eksplosion, er en ulykke, mens en høreskade, der er opstået ved lang tids arbejde i støjende omgivelser, er en erhvervssygdom.
  • Et snitsår, der giver infektion med efterfølgende blodforgiftning, er en ulykke. Mens eksem, der er forårsaget af slid på huden kombineret med kontakt med eksemfremkaldende stoffer, er en erhvervssygdom.
Erhvervssygdomme skal anmeldes af den skadelidtes læge, ikke af arbejdsgiveren.

Analyse af arbejdsulykker

Når det har været tæt på at gå galt, så undersøg, hvad der var årsag til den farlige situation, og find idéer til forebyggelse.

Arbejdsulykker skal anmeldes

Arbejdsulykker skal anmeldes til Arbejdstilsynet, hvis ulykken har medført fravær fra den tilskadekomnes sædvanlige arbejde ud over den dag, hvor skaden skete. En arbejdsulykke skal anmeldes snarest og senest 14 dage efter første fraværsdag.

Faktaark fra BFA Handel



Senest revideret den 4. juli 2023