Sådan reagerer vi på forandringer

Vi reagerer alle forholdsvis ens, når vi møder forandringer. Men der er forskel på, hvor kraftigt vi reagerer. Det hænger bl.a. sammen med den indflydelse forandringen har på vores dagligdag.

Vi reagerer næsten ens

Vi reagerer alle forholdsvis ens, når vi møder forandringer. Men der er forskel på, hvor kraftigt vi reagerer. Det hænger bl.a. sammen med den indflydelse forandringen har. De typiske faser du kommer igennem er:

  • Overraskelse, hvor man kan opleve, at forandringen ikke lever op til ens forventninger
  • Benægtelse, hvor man fortsætter med de gamle vaner og rutiner
  • Modstand, hvor man bekæmper den nye virkelighed
  • Accept, hvor man anerkender behovet for forandring og slipper den gamle adfærd
  • Personlig forståelse, hvor forandringen begynder at give mening for en
  • Integration, hvor det nye bliver ”normalt”.

Hvordan vi selv reagerer på forandringer, kan hænge sammen med:

  • Om vi ser forandringen som gavnlig eller skadelig for os selv, og om vi har mulighed for at bruge vores kompetencer
  • Hvordan forandringerne bliver gennemført: Er der god information, får vi den nødvendige støtte fra ledere og kolleger?

Hvordan vi reagerer, kan også hænge sammen med personlige faktorer. Nogen foretrækker faste rutiner og planer, andre vil helst arbejde mere fleksibelt.

Det kan være svært at få alle medarbejdere med på forandringen. Det en helt naturlig, når der sker noget uventet, ukendt, eller noget man ikke lige kan overskue.

Modstand mod forandringer

Synlige tegn på modstand mod forandringer kan fx være tavshed på møder, sniksnak i krogene, nedsat arbejdstempo eller højere sygefravær. Hos den enkelte kan det fx være, at man beklager sig til kolleger eller over for ledelsen og kommer med indvendinger mod forandringen.

Modstanden i forhold til selve arbejdets udførelse, den personlige situation eller de sociale relationer.

Ændringen kan opleves som en reel trussel, fx at man mister indflydelse og position, der bliver mere at lave, man er usikker på, om man kan klare den nye opgave, og måske i værste fad mister sit job.

Forandringer kan også blive mødt med positive reaktioner, fx hvis man oplever, at der er et behov for forandringen, at den vil skabe forbedringer, og at både den enkelte, gruppen og ledelsen er i stand til at gennemføre forandringen.


Senest revideret den 04. juli 2023