Gode råd om valg af fodtøj

Dårligt fodtøj, eller fodtøj der ikke passer til arbejdet, er en kilde til mange almindelige fodlidelser. Når du har stående og gående arbejde, er det vigtigt, at du bruger noget godt fodtøj.

Fodtøj skal passe med det samme og ikke gås til

Selvom du får at vide, at skoen udvider og former sig, så skal skoen passe fra start. Det er bedst at købe sko sent på eftermiddagen, da fødderne på det tidspunkt er varme og lidt hævede. Er skoene for små, kan det påvirke dine fødder negativt og ændre den naturlige form på foden.

Når du prøver sko, skal den ikke trykke nogen steder. Fodtøjets indvendige mål bør være 8-10 mm længere end din fods længde, når du står op, da din fod glider frem og tilbage, når du går. Husk at beregne skolængden efter den længste tå, som hos de fleste er andentåen og ikke storetåen.

En måde at være helt sikker på, at dine sko passer til dine fødder, er at tegne omridset af din fod på et stykke karton, og klippe det ud. Tag skabelonen med ud, når du køber sko, og læg den i de sko, du kigger på. Skabelonen skal kunne være i skoen.

En anden måde er, at tage sålen ud af skoen (hvis du kan) og stille dig oven på den. Rager foden ud over sålen, er skoen for lille.

Vælg så vidt muligt brede og høje skosnuder

Bredden på fodtøjet skal være lige så bred som foden. Der bør være plads til, at tæerne kan spredes og løftes, da vi bevæger tæerne, når vi går. Skosnuden må ikke være for lav, da du ellers risikerer, at skoen trykker på dine tånegle og generer dig.

Sål der følger foden og dæmper stødene

Sålerne bør være skridhæmmende, lette og bøjelige. Sålen skal være så fleksibel, at den følger din fod og tillader dig at gå så naturligt som muligt, dvs. med en god fodafvikling.

Det er også vigtigt, at sålen er stødabsorberende, så den dæmper de stød, der kommer, når hælen lander hårdt på underlaget, som kan forårsage hård hud på fodsålerne, slid på ryg og knæ samt hovedpine.

Vælg sko med regulerbar skoåbning

Sko der reguleres ved fx snørebånd eller velcrolukning, medvirker til, at dine sko sidder godt på foden, uden at de klemmer, strammer eller bliver for løse. Samtidig giver det dig mulighed for at regulere, hvis dine fødder bliver varme og hæver i løbet af dagen.

Benyt fast hælkappe

En fast hælkappe er med til at styre og støtte foden under gang. Sørg derfor for, at skoen har en fast hælkappe, der omslutter hælen og holder foden på plads.

Vælg sko af åndbart materiale

Læder giver mulighed for, at foden kan ånde og slippe af med varmen. Modsat gælder for sko af gummi og syntetisk materiale.


Senest revideret den 4. juli 2023