Seks øvelser, du kan gøre på arbejdet

Fødderne har også brug for at være i form! Her er seks enkle øvelser, som du kan lave mens du går eller står på jobbet. Måske i en kort pause, måske mens du arbejder med noget andet.

Små hælløft


Stå og lav små hælløft med begge ben samtidigt. Løft dig helt op på tå og spænd godt i lægmusklerne. Gentag 10-20 gange. Afslut med at ryste benene, så musklerne løsnes. Øvelsen hjælper med at få blodet fra benene – og op og mindsker hævede ben.

Krum og stræk tæerne

Krum og stræk tæerne 10-20 gange. Forsøg derefter at sprede tæerne 5-10 gange. Øvelsen kan du også lave derhjemme, hvor du kan tage sko og strømper af, så du virkelig kan få bevæget dine fødder. Øvelsen aktiverer fodens muskler og led, samt nedsætter ømhed.

Massér dine lægge

Sæt dig på en stol, og massér den ene lægmuskel mod det andet knæs knæskal. Start med rolige cirkler øverst på læggen og slut nede ved anklen. Massér både midt på musklerne og ude i siderne. Brug et par minutter på hver læg.

Læg derefter gerne benet op på en stol og slut af med at vippe i fodleddet 5-10 gange med strakt knæ. Øvelsen øger kredsløbet i musklen og nedsætter ømheden.

Udspænd lårets bagside

Stå med det ene ben foran det andet. Sæt hælen i gulvet, så tæerne peger opad. Stå med det andet ben let bøjet, og støt hænderne på låret. Bøj langsomt fremover med ret ryg, indtil du mærker et stræk på bagsiden af låret på det strakte ben. Hold strækket i 20-30 sekunder. Slap af og gentag.

Udspænd den lange lægmuskel

Sæt det ben, du vil udspænde, bagerst. Lad tæerne pege lige frem. Pres bagerste hæl i gulvet, og stræk knæet. Læg nu vægten frem på forreste ben, indtil du mærker et stræk i læggen på det bagerste ben. Hold strækket i 20-30 sekunder. Slap af og gentag.

Udspænd den korte lægmuskel

Sæt det ben, du vil udspænde, bag det andet med ca. en fods afstand, og lad tæerne pege lige frem. Bøj ned i knæene med vægten på det bagerste ben, og mærk et stræk ved achillessenen. Støt dig evt. til en væg. Hold strækket i 20-30 sekunder. Slap af og gentag.

 


Senest revideret den 04. juli 2023