Det kan I gøre på arbejdspladsen

På arbejdspladsen kan I hjælpe og inspirere hinanden til at være mere opmærksomme på jeres fødder og fodtøj. Arbejdssko og brug af aflastningsmåtter kan afhjælpe hævede fødder og belastningen på kredsløbet.

Variation af arbejdet

Tilrettelæg arbejdet, så du varierer det så meget så muligt – dvs. at du både står, går og sidder. Små pauser, hvor du kan sidde og hvile fødderne og lave lidt fodøvelser, er også en god idé.

Stående arbejde

Ved stillestående arbejde belastes kredsløbet, og det kan give åreknuder samt hævede fødder og underben. Årsagen er, at lægmusklerne ikke er særligt aktive, og dermed ikke hjælper dine vener med at få blodet væk fra benene og tilbage til hjertet. Med tiden vil dette tryk fra blodet på venerne ødelægge venernes små veneklapper, hvilket kan føre til åreknuder og hævede fødder og underben. Begræns derfor tiden, hvor du står, og sørg for at variere mellem at stå og gå.

Sørg også for at stå med vægten fordelt på begge ben og med afstand mellem fødderne. Du kan stå med den ene fod et lille skridt foran den anden eller med fødderne ud for hinanden.

Hvis du synes, at du hurtigt bliver træt over lænden ved stående arbejde, kan det være tegn på, at du står med for meget kropsvægt på hælene.

Du kan også lave øvelser, der hjælper med at få blodet tilbage mod hjertet fx skiftevis stå på hæl og på tæer. Se flere fodøvelser du kan lave på arbejdet.

Bløde sko og brug af aflastningsmåtter kan afhjælpe hævede fødder og belastningen på kredsløbet.

Gående arbejde

Ved gående arbejde kan stødende, når du sætter hælene i, mindskes ved at bruge bløde og bøjelige sko.

Aflastningsmåtter

Aflastningsmåtter har en stødabsorberende virkning, hvilket betyder, at kroppens led aflastes under langvarigt stillestående arbejde. Nogle måtter er også designet, så de er med til at stimulere blodcirkulationen i fødder, ben samt lænd og dermed nedsætte hævelse og træthed i benene.

Vær dog opmærksom på, at I ikke risikerer at falde over måtten, fx ved at der er skrå kanter på alle måttens sider samt købe en måtte af god kvalitet, som ikke udvider sig eller kryber og dermed krøller i kanterne. Det kan også være en idé, at få tilpasset en måtte til lige netop det sted, hvor I skal bruge den.

Arbejdssko

Arbejdssko skal den ansatte normalt selv anskaffe. Læs mere om valg af fodtøj.

Ved arbejde, hvor der er risiko for, at man kan få noget ned over sine fødder eller blive påkørt, er der krav om, at arbejdsgiveren udleverer passende sikkerhedssko, og at de ansatte benytter dem.


Senest revideret den 04. juli 2023