Otte øvelser, du kan gøre derhjemme

Her er otte enkle fodøvelser, som du kan lave mens du går eller står på jobbet. I en pause, eller mens du læser, hygger med familien eller ser tv.

Flet fingre med dine tæer

Tag fat med den ene hånd om anklen og den anden hånd om forfoden. Drej blidt forfoden i begge retninger – lige som du vrider en karklud.

Krum og stræk foden

Tag sko og strømper af, og sæt dig på en stol (kan også udføres stående, når du er blevet stærkere i foden). Krum og stræk foden ved at spænde i muskulaturen i svangen. Hold tæerne i underlaget og undgå at krumme dem. Gentag 1-10 gange. Øvelsen styrker muskulaturen i svangen og fodbuerne.

Få storetåen på plads

Denne øvelse bruges, hvis din storetå er skæv/indadbøjet og har knyster. Udfør øvelsen uden sko og strømper – jo flere, desto bedre. Sæt en bred elastik om begge storetæer – ca. midt på – træk i elastikken. Sæt derpå fødderne i gulvet, og flyt storetåen/-tæerne ud ad mod en prik eller anden markering på gulvet.

Få krumme tæer strakte

Udfør øvelsen uden sko og strømper og siddende på en stol. Den ene fods hæl placeres oven på den anden fods tæer – pres hælen mod tæerne, så det mærkes, og tæerne strækkes helt ud. Hold stillingen i 30-60 sek.

Spred tæerne

Tag sko og strømper af. Spred tæerne 5-10 gange. Øvelsen aktiverer fodens muskler og led, samt nedsætter ømhed.

Krum og stræk tæer

Tag sko og strømper af. Krum og stræk tæerne 10-20 gange. Øvelsen aktiverer fodens muskler og led, samt nedsætter ømhed.

Selv massage

Stå op, og tag en lille bold under foden. Pres let ned, og kør foden frem og tilbage under hele foden. Gør dette 2 gange á 30 sekunder, og skift til den anden fod. Øvelsen udspænder fodens strukturer, masserer musklerne, bevæger knoglerne og øger blodomløbet i fødderne.

Lav cykelbevægelser

Lig med en pude under balderne og lav store cykelbevægelser i luften. Kør dig en lang tur på mindst et par minutter. Øvelsen dræner underlivets lymfesystem og nedsætter hævelsen i benene.


Senest revideret den 04. juli 2023