Fødder har brug for pleje – ligesom resten af kroppen

En sund fod er først og fremmest en velplejet fod. Følg de gode råd nedenfor om pleje, så giver du dine fødder gode betingelser for at holde sig sunde. Her er 10 gode råd om pleje af dine fødder.

Tag skoene af, når du kommer hjem

Fødderne trænger til luft og bevægelse. Tag skoene af, når du kommer hjem og gå på bare tæer, i løse strømper eller i løse og bløde hjemmesko.

Skyl fødderne dagligt i lunkent vand

Skyl fødderne dagligt, fx når du er i brusebadet. Vær opmærksom på, at sæbe udtørrer huden, så husk derfor at skylle efter med vand.

Klip neglene lige over

Neglene bør klippes korte og lige over, ellers risikerer du at få nedgroede negle, som kan danne betændelse og give smerter. Neglehjørnerne kan afrundes med en neglefil, men ikke klippes ned.

Pas på med fodbadet

Hvis du tager et fodbad, så bør det ikke være i for varmt vand og vare længere end 3 minutter, da det kan udtørre dine fødder. Du må ikke putte salt i vandet, da det også er med til at udtørre fødderne – brug hellere et par dråber olie.

Hård hud

Hård hud og ligtorne er tegn på forkert eller ensidig belastning af dine fødder. Derfor kan der være god grund til at se nærmere på dit fodtøj.

Hård hud skal fjernes, ellers risikerer du, at små blodkar og nerveender vokser ud i den hårde hud, hvilket kan gøre bekæmpelsen af hård hud svær og smertefuld. Hård hud kan også føre til betændte hælrevner og ømme ligtorne.Brug ikke fodfil til at fjerne hård hud, da brug af fodfilen udvikler varme og øger dannelsen af hård hud. Få fjernet hård hud og ligtorne hos en fodterapeut, som også kan hjælpe med at finde årsagen.

Husk rene strømper i naturmateriale

Skift til rene strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer, og brug så vidt muligt strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmaterialer som uld og bomuld, der absorberer fugt, så du undgår fodsvamp. Strømper af kunststof som nylon forhindrer huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømpen.

Brug af creme

Smør fødderne inde i creme, så du holder huden smidig, og undgår, at den revner. Vælg en fed creme (ikke almindelig bodylotion) – gerne én, der er beregnet til fodpleje. Det er vigtigt, at cremen trænger ind i huden (3-4 minutter). Tør overskydende creme af.

Ved at massere fødderne, når du giver dem creme på, er du samtidig med til at bevare fodens smidighed.

Tør fødderne grundigt efter bad

Når fødderne har været våde, skal de tørres grundigt af – især mellem tæerne. På den måde kan du forebygge hudsvamp.

Fodøvelser

Daglige fodøvelser styrker fodens muskler og holder dem smidige, hvilket også kan være med til at forebygge fejlstillinger. Du kan fx krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned.

Se dine fødder efter

Det er en god idé, at se din fødder efter; er der fx vabler og sår? Er der rød/hvide mærker efter tryk? Er neglene i orden? Opdager du revner, sår, vabler, hård hud og ligtorne, er det tegn på, at dine fødder ikke har det godt.

Mærk også efter, om der er områder af huden, der gør ondt.


Senest revideret den 04. juli 2023