Ergonomi i butikken: Fire interaktive læringsforløb

Fire korte forløb, som viser hvorfor ergonomi er vigtigt, og hvordan vi med enkle midler kan undgå rigtig mange af de belastninger, som vi kan få i det daglige arbejde i butikken.

Hvorfor fokuserer vi på ergonomi? 

Når du tager dig tid til at tænke over din ergonomi, beskytter du din krop og forebygger skader. Små justeringer kan have stor effekt – brug 10-20 sekunder ekstra på at vurdere, hvordan du kan udføre din opgave smartere og mere skånsomt. Din krop vil takke dig!

Fire interaktive læringsforløb

BFA Handel har udviklet fire små læringsforløb, som beskriver, hvorfor ergonomi er så vigtig for os, og hvordan vi med enkle midler kan undgå rigtig mange af de belastninger, som vi kan få i det daglige arbejde i butikken.

Du kan selv klikke dig frem gennem tekster, korte videoer og quizzer – eller I kan gøre det sammen på et personalemøde i butikken. Vælg det forløb, som er mest relevant for jer.

Hvert forløb tager ca. 10-15 minutter at gennemføre.

Forløb 1: 'Ergonomi på arbejdspladsen'. Hvorfor er ergonomi så vigtigt? Og hvordan kan arbejder vi i fællesskab med ergonomi, så det bliver sjovt, konkret og effektivt? Det handler bl.a. om at få emnet på dagsordenen i hverdagen.

Forløb 2: 'Indretning af arbejdsstationen'. Har du for lidt plads, får du let en dårlig arbejdsstilling med fx vrid i ryggen. Se hvad du kan gøre, så du undgår akavede og belastende arbejdsstillinger.

Forløb 3: 'Løft'. Hvordan skal du løfte og bære, så du undgår at skade din krop? De handler bl.a. om at tænke sig om, før man går i gang, at løfte rigtigt og at undgå at bære over lange afstande.

Forløb 4: 'Skub og træk'. Hvordan trækker og skubber du med palleløftere, rulleborde, kundevogne og salgsborde, så du belaster kroppen mindst muligt? Det skal fx altid bruge begge hænder, når du trækker en palleløfter. Se hvorfor.

Hvem kan bruge materialet?

De fire læringsforløb kan bruges i alle typer af butikker, hvor man løfter, trækker og skubber i hverdagen: Dagligvarebutikker, byggemarkeder, møbelbutikker, tøjbutikker osv.

Du kan selv gå igennem de fire forløb, eller du kan tage dem med på fx et personalemøde og gennemgå dem sammen med kollegerne på en storskærm.


Senest revideret den 04. december 2024