Tunge varer i dagligvarebutikken

Brug hjælpemidler som palleløfter, transportbur og rullevogne. Placer dem tæt på hylden og flyt varerne direkte over. Og prøv at begrænse trimning og omstabling af varerne på hylden. Det er de vigtigste råd til, hvordan de ansatte kan begrænse fysisk belastning.

I Danmark arbejder over 70.000 personer i dagligvarebutikker. For mange ansatte i dagligvarebutikker er det at fylde varer op en stor del af jobbet. Det betyder, at medarbejderne har mange tunge løft samt skub og træk i løbet af en arbejdsdag.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, har sammen med bl.a. BFA Handel undersøgt, hvad der skal til for at mindske belastningen fra arbejdet.

Faktaark: Tre anbefalinger om indretning af butikken

Brede gange. Nem passage. Hylder i arbejdshøjde. Det er de tre vigtigste råd til, hvordan butikken kan indrettes, så arbejdet med håndtering af varer kan tilrettelægges og udføres, så det er sikkert og sundt. Læs mere i dette faktaark fra BFA Handel og NFA.

Faktaark: Fire råd til medarbejderne

Brug hjælpemidler som palleløfter, transportbur og rullevogne. Placer dem tæt på hylden og flyt varerne direkte over. Og prøv at begrænse trimning og omstabling af varerne på hylden. Det er de vigtigste råd til, hvordan de ansatte kan begrænse fysisk belastning. Læs mere i dette faktaark fra BFA Handel og NFA.

Praktiske råd til et sikkert og sundt arbejdsmiljø i supermarkeder

Forskere fra NFA har målt den fysiske arbejdsbelastning, når der fyldes varer op. På baggrund af dette har forskerne fremsat en række anbefalinger til, hvordan man kan indrette arbejdspladsen og -dagen, så arbejdet med håndtering af varer kan tilrettelægges og udføres, så det er sikkert og sundt.


Senest revideret den 4. juli 2023