Tv-overvågning er en kontrolforanstaltning, som kan etableres på virksomheden, når en række betingelser i lovgivningen og aftalerne mellem organisationerne er opfyldt.
Da tv-overvågning blot er ét blandt flere mulige redskaber til afsløring, forebyggelse og kontrol af lovovertrædelser, skal det vurderes konkret, om tv-overvågning er egnet til at forebygge eller løse problemer i virksomheden, eller om der eventuelt i stedet skal benyttes andre tiltag.
Derfor skal det overvejes, om det, man ønsker at opnå ved at etablere tv-overvågning, fx forebyggelse af røveri, overfald, tyveri og svind, kan opnås på anden vis med mindre indgribende midler. Der skal nemlig være tungtvejende grunde til at etablere tv-overvågning. Tv-overvågning må ikke omfatte mere end, hvad der kræves til at få opfyldt formålet med overvågningen.
I forbindelse med tv-overvågning skal der ske en nøje afvejning af hensynet til medarbejderens personlige integritet og privatliv og virksomhedens interesse i at foretage overvågning.
Når virksomheden ønsker at indføre og foretage tv-overvågning, er der en række regler, som skal overholdes. Det drejer sig om Straffeloven, Persondataloven, Lov om privates brug af tv-overvågning, LO/DA’s aftale om kontrolforanstaltninger, Samarbejdsaftalen mellem DA og LO samt Arbejdsmiljøloven. Inden for nogle områder har arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer valgt at udarbejde fælles anbefaling af retningslinjer for god skik i forbindelse med tv-overvågning. Fælles for de fleste af disse er, at de sammenfatter gældende lov og praksis i en overskuelig og kort form (se links længere nede på denne side).
I det følgende har vi søgt at skrive de gældende regler i et let forståeligt sprog. I tvivltilfælde og evt. tvister henvises der til de oprindelige regler, aftaler og fælles retningslinjer.