faktaark

Fakta om Køle- og frysemøbler

Hent PDF

Det siger loven

  • Udformningen og indretningen af køle- og frysemøbler skal sikre, at der kan arbejdes tæt på inventarets forkant, og at arbejdet kan udføres med forsvarlige arbejdsstillinger og -bevægelser
  • Der skal være plads til at kunne arbejde i forsvarlige arbejdsstillinger og -bevægelser:  
    • ved arbejde i lavt niveau, fx ved arbejde ved nederste hylder er pladsbehovet bagud min. 110 cm.
    • Pladsbehovet ved stående arbejde er mellem 75 og 90 cm bagud.
    • En tommelfingerregel er, at en person har behov for ca. 1x1 meter friplads, dvs. 1 meter til siden og 1 meter fremad/bagud for at kunne bevæge sig frit.
  • Det skal være muligt at få det tekniske hjælpemiddel med varer tæt på forkanten og frit kunne komme til varerne på transportudstyret fra 3 sider
  • Stil særligt kuldeisolerende arbejdstøj til rådighed, fx termotøj og handsker, hvis der foregår længerevarende opfyldning af varer og andet arbejdet ved køle- og frysemøblet
  • Varier arbejdet med opfyldning af køle- og frysemøbler med andet arbejde, hvor der ikke forekommer kuldepåvirkninger

Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 96 af 13. februar 2001 med senere ændringer om faste arbejdssteders indretning § 19
Find den på bfahandel.dk/50043

Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 559 af 17. juni 2004 med senere ændringer om arbejdets udførelse § 4 og § 10
Find den på bfahandel.dk/50044

Godt at vide

  • Tænk over, hvordan I placerer varerne i jeres køle- og frysemøbler. Sørg så vidt muligt for at placere de tungere varer tættest på forkanten eller nederst i skabet
  • I forbindelse med opfyldning og trimning er det vigtigt at kunne placere det tekniske hjælpemiddel/emballagen, som varerne tages fra, så tæt ved køle-/frysemøblet som muligt
  • Gode arbejdsstillinger ved opfyldning og trimning opnås ved:
    • at undgå at række langt ind ved at placere varerne ved forkanten og skubbe dem på plads
    • at undgå at vride og dreje kraftigt i ryggen ved opfyldning o. lign. – stå med front mod forkanten af møblet og tag nogle skridt, i stedet for at vride i ryggen, når du vender dig om
    • at bruge begge hænder, når du håndterer varerne – især når du håndterer større og tungere varer.
  • Ved nyindkøb: Inddrag arbejdsmiljøorganisationen i overvejelserne om indretning og udformning
  • Efterse køle- og frysemøbler i henhold til leverandørens brugsanvisning

Læs mere om emnet

Fra Arbejdstilsynet

At-vejledning A.1.15 om Arbejdspladsens indretning og inventar
Find den på bfahandel.dk/50045

Søger, vent venligst...
Ingen resultater...
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev


I want to sign up:

 

Afmeld nyhedsbrev
Send denne side til en ven eller kollega.
Du har 0 dokumenter
på din download-liste
Vis liste
Hent dokumenter